Hedman Bjerke Trädgårdsmästare
  • Just nu!
  • Hem
  • Om...
    • Om mig
    • Vad företaget gör >
      • Trädgårdsmästare
      • Vatten & Dammar
      • Belysning
      • Vinterfint
      • Rutavdrag
  • Min trädgård
    • Koikafé
  • Trädgårdslänkar
  • Kontakt

Fjärilshuset på Haga

18/3/2018

 
Vi är, såklart, med i Koiclub Sweden som i år firar 20- årsjubileum! Årets årsmöte blev då på Fjärilshuset i Haga där vi efteråt fick en guidning av deras zoolog Owe Sandström. Vilket perfekt ställe att tillbringa några timmar mitt i vintern, jag kan varmt rekommendera detta om inte pengar och tid räcker för att åka utomlands! Om visst djurintresse finns blir ju besöket ännu trevligare!
Utöver fjärilar så har den en av nordens största hajtankar där fiskar och hajar i många färger och storlekar lever tillsammans. Tanken rymmer 1,2 miljoner liter vatten och är 30 meter lång så den är ... stor. Och såklart finns en butik och ett kafé!
Bild
Bild

En såndär miljönisse?!

14/3/2018

 
Någon frågade om hur det var att köra/åka/äga elbil och när jag engagerat pratade om elbilar och dess trevlighet samt att vi i och med den också var noga med att välja elbolag med mera så kom den kommentaren. Jag svarade att vi försöker väl så gott vi kan att tänka på miljön och fick då tillbaka att man ju "egentligen inte skulle köpa och köra bil alls". Och skall man dra det till sin spets borde vi väl leva i grottor och gå omkring barfota och nakna... Men nu ser det ju liksom inte ut så i samhället så jag funderade vidare på detta. Kom på att jag nog inte helt har koll på vad en miljönisse är men jag kände inte att jag helt kunde identifiera mig med detta.
Jag kom fram till att jag, eller vi, är intresserade av utveckling vare det sig är bilar, belysning, uppvärmning eller annat. Men för den skull slänger vi inte direkt ut det vi har som fungerar och springer och köper nytt utan när det på ett eller annat sätt blir aktuellt med ett byte så väljer vi en ny och utvecklad produkt. Och där vi kan återvinner vi saker flera gånger som till exempel möbler och virke. Så i valen vi gör, för man kan ju i stort sett alltid välja, ingår det att försöka dra sina strån till stacken och göra det bästa vi kan utifrån den kunskap vi har. Nu och i framtiden.
Så svaret blir att jag är en såndär utvecklingsnisse!

Städa mindre ute!

12/3/2018

 
Denna uppmaning är bra i många olika syften men just här gäller det insekter. När jag läste artikeln som finns  här fick jag en sorts stressattack, igen, över vad som händer med våra små medhjälpare i naturen. Än en gång har jag hittat en engelsk artikel så jag har med egna ord försökt få till budskapet här:
I en undersökning som gjorts där att man bland annat räknar insekter som fastnat på bilarnas nummerplåtar har man kommit fram till att under en 30- årsperiod har insektsarter haft en minskning men bortåt 75%, denna var baserad på räkningar i Tyskland. Skrämmande!
Men jag tänker inte ge upp. För som författaren i artikeln skriver, det finns saker som alla med en trädgård kan göra och som inte är särskilt betungande. Och du behöver ju inte ha en trädgård för att kunna bidra, en kruka eller en fönsterlåda är bättre än inget. Men har man nu turen att ha en trädgård så kan man plantera mer växter som ger mat åt insekter, fåglar och smådjur. På hösten låter man de nedvissnande växterna stå kvar över vintern (så kallade vinterståndare) för de ger skydd, mat och är faktiskt för det mesta väldigt fina! Dessa bryter man bara ner och låter bli till jord nästa år, så ingen hetsig vårstädning behövs heller. Låt det finnas lite rishögar och en trave med ved som naturen får ta hand om. Kompostera. Låt en trädgård i taget göra skillnad till det bättre. Börja där du står!

Bild

The Martian

9/3/2018

 
Den här filmen var jag, skall jag erkänna, lite ovillig att se... Den innehåller saker jag inte gillar; rymdtema och en form av katastroffilm. Eller, det var det jag trodde! Det visade sig vara mer en komedi mitt i allt elände och alla motgångar. En astronaut blir strandsatt på mars när hans team förmodar att han avlidit och de åker därifrån utan honom så filmen handlar om hur en person kämpar för överlevnad och på vilket sätt han tacklar det. Inte minst ensamheten. Matt Damon är mannen på mars och Ridley Scott har regisserat, den fick sju Oscarsnomineringar men vann ingen så bara det tyder ju på en sevärd film!

Robots / Robotar

23/2/2018

 
En animerad film från 2005 som håller än idag! För er som sett den så är nog inte bilden så konstig om man minns Aunt Fanny... Den handlar om en ung robot som åker till den stora staden för att möta sin idol och inspirationskälla för att visa upp sin uppfinning. Väl där möts han av ett nytt ledarskap och som inte alls vill veta av honom och hans idéer om, tja, återvinning. Det skall vara uppgraderingar och inte reparationer och allt gammalt har ett enda syfte, att vara material det det nya.
Rösterna i filmen är kända namn som till exempel Mel Brooks, James Earl Jones och Robin Williams för att nämna några.
Bild

Laddning Ulricehamn

17/2/2018

 
Stor, och när vi var här, rätt nyöppnad Supercharger med 12 platser En liten bit att gå till toaletter men det är alltid skönt att sträcka på benen! Det var ju snö när vi var här så terrängen var lite sådär, trottoaren hade används som snöupplag och det gjorde att i måste gå ute i vägen vilket var lite läskigt. Bra med både mack och McDonalds så man kunde välja "underhållning" på stoppet. Dagens resmål var Gekås i Ullared så det blev ett stopp till här på hemresan så då kunde vi sprida våra besök på två ställen! Kan tillägga att vi denna dag åkte totalt omkring 70 mil och var 4 vuxna i bilen samt shoppingpåsarna från Gekås, fikakorg och diverse bra att ha- grejor och det var inga som helst  problem!
Bild

Laddning Tindered/Edsbruk

16/2/2018

 
Detta är ännu så länge enda stoppet längs E22 mellan Tystberga/Sillekrog (E4) och Kalmar! Toalett finns i huset uppe i backen där Tindered Lantkök huserar med restaurang & café samt gårdsbutik och växthus. Ett populärt stopp för hela familjen med fin miljö vid vattnet, god mat, lekplats och mycket annat. Tror att toaletten är öppen hela tiden, vi var där vid 22- tiden på kvällen då det övriga var stängt och man går in från utsidan. Det övriga på platsen har mer begränsade öppettider dock. Och ja, jag är lite partisk här eftersom det är mina barndomstrakter och det är därför jag kallar det Tindered förr än Edsbruk för det är det platsen kallas här i krokarna!
Bild
Bild

Hydroponiska försök

10/2/2018

 
Hydroponisk odling är kortfattat odling utan jord, man odlar i till exempel stenull, kokosfiber eller lecakulor för att nämna några så kallade substrat. Och det uttalas som det skrivs med ett p där i mitten! All näring som växten behöver finns i det vatten som substratet är i kontakt med. Ett exempel är att ha en odling vid ett akvarium och utnyttja näringen i det vattnet samtidigt som det då blir en del av reningen. Att ha ett cirkulerande system där vattnet sakta pumpas upp där växterna står och sakta rinner ner i akvariet igen.
Det sätt jag testat är med orkidéer med lecakulor i en vas där vi borrat ett hål några centimeter från botten så det finns en vattenreserv. Vi använde en kakelborr och under tiden vi borrade så sprayade vi vatten för att kyla. Stå på ett ställe som tål ett mindre sjöslag när detta görs. Inuti vasen stoppade vi en träbit så att borren stoppades av den när vi kommit genom glaset. Och använd handskar och skyddsglasögon!
Jag fyller då och då på med nytt vatten från koidammen samtidigt som lecakulorna då sköljs av och eventuellt skräp försvinner. Jag skall påpeka att jag verkligen är i testa-idén-stadiet och på inget sätt kunnig och erfaren i ämnet. Tycker bara att det är roligt att få visa nya sätt! Och orkidéerna kunde inte få det värre än de redan hade det där de stod. Tänk bara på att olika orkidéer trivs på olika platser i rummet vad det gäller ljus, fukt och värme!
Man kan odla i stort sett allt på detta sätt och många har en egen grönsaksodling året om i köksfönstret med denna form av odling. Det finns flera färdiga set att köpa om man vill just odla grönsaker vilket nog är klokt. Att få en bra start och inte tappa sugen direkt för att det går åt skogen eller blir för krångligt. Jag lyssnade på ett kort föredrag om detta, han som pratade hade gått den långa vägen och testat mycket och hade nu ett samarbete med Nelson Garden. Det som var svårast i odling vara att ha det "lagom fuktigt" när det gror uppfattade jag det som. Och så får man inte glömma bort att ha belysning när man odlar för det blir inte så mycket sol som orkar in genom fönstren på vintern. Det finns massor att läsa om detta på nätet så det är bara att ge sig ut och läsa på och börja odla!
Jag tycker det är värt ett försök, skall själv prova odling kommande vinter för just nu är det annat som står överst på listan! Om jag nu inte provar något ute vid dammen i sommar... blir det något så kommer det sannolikt hamna här för allmän beskådan!

Bild
Bild

Laddning Mora (Borlänge)

20/1/2018

 
Moras fyra laddare ligger ganska centralt vid vattnet så på sommaren är det en fin(are) plats att stanna på. Vi hittar inget självklar plats för det så viktiga toalettbesöken just precis där! Om man tar en fem minuters promenad (ca 400 m) så finns  Zornmuséet  att besöka vilket rekommenderas! På platsen finns också Zorngården men den fick vänta till en varmare dag för här var det verkligen vinter nu, det känns inte som om Vasaloppet är i farozonen i år men mycket hinner ju hända på en dryg månad...
På vägen till Mora stannade vi i Nusnäs och spanade in dalahästar. Det finns mycket mer att se i Dalarna som vi säkert kommer att återkomma till framöver.

Borlänge då? Utanför Ikea finns det Typ 2 laddare med 7 kW (3 fas, 10 A). Så både bilen och dess ägare kan få sig lite mat och ganska stort utval av shopping då köpcentret Kupolen och Norra Backa handelsplats ligger där!
Bild
Ibland belönas man för att man kommit iväg tidigt en lördagsmorgon!

Fåglar i blåsväder

18/1/2018

 
aI alla fall jag har märkt att det inte finns några gäster vid fågelbordet när det blåser ute, kanske inte så konstigt, men vad gör de och var håller de hus under tiden? Hittade lite information om detta här som jag tycker är intressant och jag hoppas att det är givande läsning för flera. (Länken öppnas i nytt fönster och är på engelska.)
För de som inte orkar fördjupa sig eller kanske finner att språket är ett hinder har jag försökt koncentrera innehållet som följer:
Hur fåglar överlever i blåst sammanfattas i tre punkter; plats, förberedelse och anpassning. De känner att oväder är på väg genom att lufttrycket ändrar sig och då laddar de med mat och lägger på sig så mycket de kan. En välnärd (fet) fågel överlever bättre än en mager! Och såklart är de från början gjorde för att klara dåligt väder eftersom de har  rejäla dunjackor, sitt isolerande dun, och kallt blod i sina smala ben och små fötter vilket minimerar värmeförlusten när de står på kallt underlag. Om jag inte är helt fel ute kan deras blodcirkulation i fötterna jämföras med en värmeväxlare. Dessutom söker de skydd på smarta ställen där det är lä och mindre med snö som i vintergröna buskage där de med lite tur kan hitta en del mat under tiden de väntar ut vädret.

Så med andra ord kan man lämna lite gransnår och varför inte fundera över att plantera lite vintergröna, eller ännu bättre städsegröna, växter för att gynna fågellivet?!

Bild
<<Föregående
Framåt>>

    Varför en blogg?

    Allt som jag snubblar över eller dyker upp mitt huvud och som jag tycker är värt att sprida vidare kommer dyka upp här... fiskar, livet med elbil, trädgård, solenergi, insekter, växtgödning, batterier, intressanta platser...
    Att få skapa en tanke och så ett frö till nya idéer!

    Foton på bloggen:
    Cecilia Hedman Bjerke

    Arkiv

    Juni 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018

    Kategorier

    Alla
    Böcker & Filmer
    Fåglar
    Insekter
    Korta Resor
    Laddning Tesla
    Platser Att Besöka
    Projekt

    RSS-flöde


Cecilia Hedman Bjerke, Kvicksätra Lillhammar 74, 744 97 Järlåsa, Tfn 070 777 25 43

cecilia@hedmanbjerke.se
Bild